Vier CITROËN C3 WRC auto's aan de start bij de rally van Portugal

Vier CITROËN C3 WRC auto's aan de start bij de rally van Portugal

Voor de zesde wedstrijd van het wereldkampioenschap rally neemt Citroën Total Abu Dhabi WRT deel met vier C3 WRC's, met de teams Kris Meeke / Paul Nagle, Craig Breen / Scott Martin, Stéphane Lefebvre / Gabin Moreau en Khalid Al Qassimi / Chris Patterson.

Rally van Portugal: afspraak op de bult van fafe!

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag maakt de Rally van Portugal zich op voor de ontvangst van een bijzonder deelnemersveld, met veertien WRC-auto's van de nieuwste generatie. Het Portugese publiek, altijd talrijk in de streek rondom Porto waar de wedstrijd weer vanaf 2015 wordt georganiseerd, zal ongetwijfeld zijn ogen uitkijken bij het spektakel van de stoere rallymonsters.

Net als vorig vindt de start plaats op donderdagavond in Guimarães, de stad die bekend staat als de “wieg van de Portugese natie”. Na een Super Special op het circuit van Lousada en een nacht in het parc fermé gaat vrijdag het programma in volle vaart verder. De eerste uitdaging wordt gevormd door de drie klassementsproeven op onverhard terrein, die twee maal worden gereden. In vergelijking met voorgaande jaren zijn de omlopen gewijzigd of worden ze in tegengestelde richting gereden. En later op de dag zullen de rijders het tegen elkaar opnemen in de straten van Braga voor een bijzonder Super Special.

Zaterdag wordt het een nog langere dag voor de teams met als hoogtepunt twee passages in Amarante (37,55 km) Voor de etappe van zondag zullen de overgebleven concurrenten twee maal de klassementsproef van Fafe rijden, beroemd om zijn enorme bult op een paar honderd meter voor de finish. Met tienduizenden toeschouwers samengedromd rondom dit mythische punt is een unieke ambiance verzekerd.

De inzet: aansluiting bij de kopgroep

Na de teleurstellende Rally van Argentinië kijkt het Citroën Total Abu Dhabi WRT-Team met ongeduld uit naar de wedstrijd in Portugal. Voor de eerste keer neemt het team deel met vier Citroën C3 WRC-auto's. Kris Meeke, Craig Breen en Stéphane Lefebvre zullen voor de punten gaan in het wereldkampioenschap constructeurs, terwijl Khalid Al Qassimi zijn debuut maakt aan het stuur van een auto van de nieuwste generatie.

Vorig jaar werd de race gewonnen door Kris Meeke en Paul Nagle: die lieten niet alleen zien hoe snel ze konden met hun Citroën maar ook dat ze in staat waren om een lang rallyweekend tot een goed einde te brengen. Hoewel ze op alle soorten ondergrond goed uit de voeten kunnen - ze lieten de snelste tijd optekenen in Mexico, Argentinië en op Corsica - komen ze nu op een terrein dat hun prima ligt.

Tijdens de editie van 2016 lieten ook Stéphane Lefebvre en Gabin Moreau zich van hun beste kant zien met kilometertijden die vaak niet meer dan 0,2 seconden boven die van hun teamgenoten lagen. In Argentinië hebben de Fransen niet deelgenomen maar nu hebben ze zich grondig voorbereid op één van hun favoriete wedstrijden om een overtuigend resultaat neer te zetten.

Voor Craig Breen en Scott Martin daarentegen is deze wedstrijd een sprong in het duister. Tijdens de eerste klassementsproef in 2015 liet de auto hen in de steek en in 2016 stonden ze niet aan de start. Voor hen valt er dus nog veel te leren in de klassementsproeven. Ook voor Khalid Al Qassimi en Chris Patterson gaat het vooral om ervaring opdoen. Voor de coureur uit Abu Dhabi, voor wie het de eerste rally sinds Spanje 2016 is, is het een eerste kennismaking met de Citroën C3 WRC in een wedstrijd. Khalid heeft zeven keer deelgenomen in Portugal waar hij drie keer in de punten eindigde toen de wedstrijd nog in de Algarve plaats vond.